Vissza

Hírek

Éld túl a karácsonyt! – 5 tipp, hogy az ünnepek ne a stresszről szóljanak

 

Az év utolsó hetei általában a hajtásról szólnak a munkahelyeken, alig várjuk, hogy elkezdődjön a szabadság és végre szeretteink körében tölthessük az ünnepeket. Azonban a karácsony körüli teendők újabb adag stresszel járnak, amik mellett aligha jut idő pihenésre. Az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü kitalálása és elkészítése, a ház körüli feladatok mind számtalan idegeskedéssel töltött órát okozhatnak, azonban a jó, hír, hogy megfelelő szemléletváltással csökkenthetjük a karácsonyi stressz mennyiséget! Íme néhány tipp, hogy az ünnepek alatt ne álljon égnek a hajad!

 

1.  Ne vásárolj kötelező jelleggel ajándékot!

 

Sok családban már bevezették, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot, hiszen a felnőtteknek sokszor muszájból vásárolunk haszontalan ajándékokat. Ha azonban mindenképpen szeretnél ajándékozni, készítsd el saját magad! Csinálhatsz aszalt magvakból, házi lekvárból, saját készítésű szappanból álló csomagot.

 

Tipp: Ha nincs túl sok időd a saját készítésű ajándékra, végy egy közös képet, és dobd fel valami egyedivel! Készíts saját képkeretet, vagy rakj a kép mellé egy kedves idézetet!

 

2.  Legyen öröm a karácsonyi vacsora!

 

Nem szeretsz főzni? Számtalan étterem készül karácsonyi menüvel, rendeld meg a neked tetszőt és spórolj időt! Így elkerülheted a különleges ételekkel való kísérletezgetést és biztosan finom ételt tehetsz az asztalra.

 

Tipp: Ha szeretnél sütit sütni, beszélj össze a barátnőiddel, készítsetek egy adaggal többet és cseréljétek egymást közt. Így több féle süteményt kínálhatsz otthon.

 

3. Mondj néha nemet!

 

Fontos, hogy ne feledkezz meg magadról sem az ünnepi időszakban. Ha nem szeretnél egy huszonhatodik karácsonyi programon részt venni, kötelezően ajándékot venni a szomszédnak is, vagy órákat eltölteni a konyhában, mondj bátran nemet!

 

Tipp: Nem kell azon aggódnod, hogy vajon milyen fogadtatása lesz a nemleges válasznak! A legtöbbször csak mi stresszeljük túl a dolgokat és másnak ez nem okoz problémát.

 

4.  Nosztalgiázz!

 

A legtöbb családbanvannak bizonyos hagyományok, amelyek sajnos idővel elkophatnak. A gyerekek felcseperednek, így hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kedves kis szokásokról. Idén karácsonykor elevenítsd fel azokat a dolgokat, amik gyerekkorodban jellemezték az ünnepet!

 

Tipp: Teremts te is hagyományokat a gyermekeid számára! Ilyen lehet például a közös sütögetés, családi társasozás és a mese olvasás.

 

5. Tégy másokért!

 

A karácsony remek alkalom, hogy ilyenkor azokra is gondoljunk, akik hátrányos helyzetben, nehéz körülmények között élnek. Adományozz ételt, ruhát vagy akár játékot!

 

Tipp: Számtalan kezdeményezés létezik karácsony tájékán, amelyekkel segíthetsz másokon. Egy kis utánajárással hatalmas örömet okozhatsz!

 

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár