Promo oldal főslider

Gravity

NYISSON ÖN IS ÚJ ABLAKOT A VILÁGEGYETEMRE, ISMERJE MEG AZ UNIVERZUM TITKAIT!

Einstein már 100 évvel ezelőtt is azt állította: gravitációs hullámok márpedig léteznek! A tudós kézzel foghatóan nem tudta bizonyítani elméletét, s elképzelését a későbbi tudósgeneráció sem tudta alátámasztani – egészen idáig: a világ legérzékenyebb detektorai, az Egyesült Államokban található Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) interferométerei ugyanis 2015. szeptember 14-én minden előzetes várakozást felülmúlóan jelezték két távoli, összeolvadó fekete lyuk mozgással keltett térbeli „görbületének" megváltozását. Ez a felfedezés nemcsak Einstein több emberöltővel ezelőtt előrevetített elméletét támasztja alá, de áttörést hoz a fizikatudományban, és gyökeresen megváltoztatja eddig ismert világunkat is. Ez a gravitációs hullám – az emberiség új „érzékszerve", amellyel a világegyetem titkait ismerheti meg.

Egy messzi-messzi galaxisban összeütközött két fekete lyuk

A gravitációs hullámok létezését feltételező elmélet alapja az, hogy miként a gyorsuló mozgást végző töltések sugároznak elektromágneses hullámokat, úgy a gyorsuló mozgást végző tömegek is sugároznak, csak éppen sokkal gyengébb, gravitációs hullámokat. A gravitációs hullámokat mozgó tömegek keltik azáltal, hogy a forrásukról leválva fénysebességgel terjednek tova, és ahol áthaladnak, ott a tér „görbületét", vagyis a térbeli pontok távolságát változtatják meg.

Ez a felfedezés egy új tudományág születését is eredményezte. A gravitációshullám-csillagászat pedig olyan jelentőséggel bír, mint az egész csillagászat egykori megszületése és várhatóan hasonlóan forradalmi felfedezésekkel is szolgál majd.

Szálljon be a nyereményjátékba!*

Álljon ellen a gravitációnak! Válaszoljon meg 5 heti kvízkérdésünkből legalább 3-at helyesen, és nyerje meg a 3 db 2 személyes, szimulátorban történő szabadesés egyikét! A mind az 5 kérdésre helyesen válaszolók között 2 db HD kamerás, élő kameraképes monitorral felszerelt drónt sorsolunk ki!

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.
1.
heti
körkérdés
Milyen testek alkalmasak észlelhető gravitációs hullámok
keltésére?
Mik keltik a gravitációs hullámokat?

A gravitációs hullámokat mozgó tömegek keltik. Erre tulajdonképpen bármilyen mozgó test képes, de a legtöbb esetben a gravitációs hullám kimutathatatlanul kicsi. Ahhoz, hogy kimutatható legyen, nagyon nagy tömegeknek, nagyon pici helyen, nagyon gyorsan kell mozognia. Például két neutroncsillag vagy két fekete lyuk, mely egymás körül kering, annyira erős gravitációs hullámot tud kibocsátani az összeolvadás előtti utolsó néhány másodpercben, hogy azokat már képesek vagyunk itt a Földön is érzékelni.
Milyen testek alkalmasak észlelhető gravitációs hullámok keltésére?
Válaszolja meg heti körkérdésünket, és nyerjen egy felejthetetlen élményt a szabadesés szimulátorban vagy egy HD kamerás drónt!
2.
heti
körkérdés
Mit mérnek pontosan az interferométerek, amelyekkel a gravitációs
hullámok jelenlétére lehet következtetni?
Hogyan lehet a gravitációs hullámokat észlelni?

A gravitációs hullámokat igen nehéz észlelni, mivel még a hatalmas tömegű testek gravitációs hullámai is alig észrevehető távolságváltozásokat okoznak a tér-időben. Minél távolabb esik egymástól két pont, a közöttük áthaladó gravitációs hullám annál nagyobb mértékben nyújtja és rövidíti köztük a teret.

Ilyen kis változások mérésére a Michelson-interferométert használják, mely ingaként függő tükrök távolságának változásait méri rendkívüli pontossággal. Minél távolabb helyezzük el tehát a tükreiket, közöttük a távolságingadozás egy áthaladó gravitációs hullám hatására annál nagyobb, és annál könnyebben kimutatható.
Mit mérnek pontosan az interferométerek, amelyekkel a gravitációs
hullámok jelenlétére lehet következtetni?
Válaszolja meg heti körkérdésünket, és nyerjen egy felejthetetlen élményt a szabadesés szimulátorban vagy egy HD kamerás drónt!
3.
heti
körkérdés
Minek a vizsgálatában hozott változást a gravitációs hullámok
észlelése?
Mire jók a gravitációs hullámok?

Minden eddigi csillagászati ismereteinket a fény megfigyeléséből nyertük. A gravitációs hullámok a fénytől teljesen függetlenek, így új információhordozó közegként szolgálnak. Minden eddigi csillagászati információ elektromos töltések mozgásának tanulmányozásából származik, most először képes a tudomány arra, hogy a tömegek mozgását is vizsgálja.

Gravitációs hullámokat teljesen új asztrofizikai források bocsátanak ki. Például a fekete lyukak nem bocsátanak ki elektromágneses hullámokat, ám a gravitációs hullámoknak köszönhetően a kutatók képesek észlelni és figyelni, ha két fekete lyuk mozog egymás mellett, erre eddig nem volt lehetőség. A csillagászatnak egy teljesen új ága kezdődik most el.
Minek a vizsgálatában hozott változást a gravitációs hullámok észlelése?
Válaszolja meg heti körkérdésünket, és nyerjen egy felejthetetlen élményt a szabadesés szimulátorban vagy egy HD kamerás drónt!
4.
heti
körkérdés
Milyen új felfedezést hozott magával a gravitációs hullámok
észlelése?
Mit igazol a felfedezés, és mi következik belőle?

Einstein relativitáselméletének érvényességét mindezidáig csak kis gravitációs mezőkben sikerült igazolni, ez a felfedezés bizonyítja, hogy Einstein elmélete valóban igaz, még olyan nagy gravitációs mezőkben is, mint két fekete lyuk.

A felfedezésnek köszönhetően sikerült azt is bizonyítani, hogy léteznek fekete lyuk kettősrendszerek, melyek összeolvadni is képesek. A tény, hogy ez a felfedezés ilyen hamar sikeres lett, azt is bizonyítja, hogy ilyen összeolvadások gyakoriak, így a LIGO nemcsak arra lesz képes majd, hogy egyedi eseményeket különböztessen meg, de akár rengeteg összeolvadó kettősrendszernek az egységes gravitációs hullám hátterét is képes lesz észlelni.
Milyen új felfedezést hozott magával a gravitációs hullámok észlelése?
Válaszolja meg heti körkérdésünket, és nyerjen egy felejthetetlen élményt a szabadesés szimulátorban vagy egy HD kamerás drónt!
5.
heti
körkérdés
Mivel járult hozzá a magyar kutatócsoport a gravitációs
hullámok vizsgálatához?
Mi a LIGO kollaboráció?

A LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) egy lézer interferométerrel gravitációs hullámok megfigyelését végző csillagászati obszervatórium, mely az Egyesült Államokban található. A LIGO kollaboráció egy nemzetközi kutatói együttműködés, melynek tagjai közt magyarok is tevékenykednek.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a debreceni Atommagkutató Intézet összefogásában működő Eötvös Gravity Research Group Magyarország legrégebb óta létező LIGO tagcsoportja. Az ELTE-n működő tagcsoport egy galaxiskatalógust fejlesztett ki, ami a gravitációs forrásjelek forrásainak galaxisait segít beazonosítani, valahányszor egy ilyen észlelés megtörténik.
Mivel járult hozzá a magyar kutatócsoport a gravitációs hullámok vizsgálatához?
Válaszolja meg heti körkérdésünket, és nyerjen egy felejthetetlen élményt a szabadesés szimulátorban vagy egy HD kamerás drónt!

*A játék további részleteit és a játékszabályzatot ide kattintva találja.

A gravitációs hullámok kutatója

Raffai Péter

Raffai Péter
ELTE, Atomfizikai Tanszék, adjunktus

A gravitációs hullámok felfedezésének páratlan értéke kutatók százait ösztönözte arra, hogy munkájukat e hullámok megtalálásának szenteljék. Raffai Péter magyar kutató a California Institute of Technology egyetem LIGO-ösztöndíjának résztvevőjeként kezdhette meg kutatásait a gravitációshullám-asztrofizika területén; tagja és társalapítója a 2007-ben megalakult Eötvös Gravity Research Groupnak (EGRG), amely a megalakulásától a LIGO Scientific Collaboration (LSC) nemzetközi kutatói együttműködés tagcsoportja.

Hallgassa meg a nemzetközileg is elismert kutató nézeteit az emberiség „új érzékszervéről", a gravitációs hullámokról, és nyisson új ablakot az univerzumra!

Előadás: Új ablak a világegyetemre – csillagászat gravitációs hullámokkal

Időpont: 2016. június 16. 18:00

Helyszín: Számalk Training Center - Gábor Dénes előadóterem
(1119 Budapest, Mérnök u. 39.)

 

Mik azok a gravitációs hullámok? Milyen hatással vannak eddig ismert világképünkre? Jelentkezzen Raffai Péter előadására, és szemlélje Ön is új ablakon át a világegyetemet!

Ismerje meg az emberiség „új érzékszervét” a Számalk Traininggel!

Social Connection