Vissza

90 százalék alatt a windows

Márciusban még ezerből ötszáztizenkilenc számítógépen futott Windows 7 a Net Applicationsadatai szerint, aztán április végére a Microsoft régi álma teljesült: 47,82 százalékra csökkent a 7-es rendszer részesedése, ám azt a redmondiak sem gondolták volna, hogy az OS X térnyerése miatt történik majd meg.

Operációs rendszerek aránya áprilisban
Operációs rendszerek aránya áprilisban (forrás: Net Applications)

Márpedig hiába az agresszív kampány, ami még az időjósokat is megtréfálja, az utolsó Windows alig egy százalékot tudott javítani, azaz száz asztali gépből csak tizenötön működött áprilisban. Ezzel szemben a Mac 7,7-ről 9,57 százalékra tornászta fel magát, az évek óta 90 százalék felett teljesítő Windows pedig 88,77 százalékos részesedést tudhatott magáénak.

Az Internet Explorer helyét a Google Chrome vette át
Az Internet Explorer helyét a Google Chrome vette át (forrás: Net Applications) [+]

Az asztali böngészők piacán hónapok óta tartó trend folytatódott, ennek eredményeképp (még ha csak kicsivel is) április végére a Chrome átvette a vezetést az Internet Explorertől (41,71% vs. 41,33%). A Firefox nem hogy erősödni nem tudott eközben, fél százalékkal gyengébben teljesített, éppen tíz százalék felett tudott maradni (10,06%). Az Operát százból ketten használják, a Safari pedig 4,47 százalékon áll.

A keresőmotorok versenyében továbbra is egyeduralkodó a Google (71,35%), a Binget egyre kevesebben használják, a hónap végén 12,37 százalékon állt. A Baidu és a Yahoo fej-fej mellett 7 százalékos részesedéssel bírt áprilisban.

Böngészők aránya áprilisban
Böngészők aránya áprilisban (forrás: Net Applications) [+]

A PC-ről netezők arányának csökkenése folytatódott az év negyedik hónapjában is, a Net Applications legfrissebb adatai alapján 66,45 százalékos a részesedés, míg a mobileszközök (okostelefon és táblagép) 32,57 százalékot hasítanak a tortából. Továbbra is hibahatáron belül a konzolról netezők aránya, 0,01 százalékpontot mutat a statisztika.

 

Forrás: itcafe.hu

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.