Vissza

A technológia útjai – Avagy mi vár ránk 2016-ban?


Mesterséges intelligencia, virtuális valóság, egyre többet tudó és egyre nagyobb élményt biztosító okoseszközök. A világméretű óriáscégek és a kutatók-mérnökök minden esetben azon dolgoznak, hogy a fogyasztók számára egyre teljesebb felhasználói élményeket biztosítsanak. Azonban melyek lesznek a tudomány és a technológia meghatározó irányai az elkövetkező évben? Erre a kérdésre csak igazán kevesen tudják a választ. A következőkben megpróbáljuk megjósolni azt, hogy merre fog a technika fejlődni az elkövetkező rövid időszakban – a 2016-os évben.

1. A Blockchain technológia várható előretörése

Ma már szinte mindenki számára ismert a Bitcoin online fizetési rendszer lelkét adó Blockchain technológia. Ennek előretörésétől a szakemberek igen sokat várnak, hisz a fizetési megoldások titkosítottak, mindemellett a tranzakciók véghezviteléhez nincs szükség egy központilag ellenőrzött rendszerre. Várakozások szerint az elkövetkező évben a technológia tovább finomodik és fejlődik, így nem csoda, hogy ma már a világ meghatározó pénzügyi intézményei is érdeklődnek a Blockchain megoldás iránt.

2. A mikrobiom kutatása átveszi az uralmat a genomkutatástól

Azt is mondhatnánk, hogy az elkövetkező években a mikrobiom kutatása sokkal nagyobb teret fog kapni, hisz nemrégiben a kutatók rájöttek, hogy ezek az apró részecskék a felelősek olyan betegségek kialakulásáért, mint például a cukorbetegség, a különböző allergiák vagy a keringési rendellenességek. Így nagy valószínűséggel a nagy gyógyszergyártó- és kutatócégek is kiemelkedő figyelmet fognak szentelni ezen részecskék tanulmányozásának, kutatásának.

3. Biometria, mint általánosan elfogadott standard

A techológia útjait kutatók azt is előrejelzik, hogy a biometria az elkövetkező években szinten mindenhol jelentős szerepet fog játszani. “Milyen izgalmas a film? Mennyire félelmetes a hullámvasút? Mennyire eredményes a személyre szabott edzésprogram?” – A biometrikus technológia ma már ilyan kérdésekre is képes választ adni, így várhatóan az elkövetkező időszakban a vásárlóknak/felhasználóknak nyújtott élmények/termékek is egyre tökéletesebbek lesznek.

4. Virtuális terápia a gyógyításban

A technológia fejlődése a számítógépes játékokból indult, azonban ma már a szórakoztatás mellett igen komoly szerepet játszik az orvostudományban, illetve a gyógyításban is: a Virtuális terápiát az orvosok stresszoldásra, illetve fájdalomcsillapításra használják. Ma már speciális számítógépes programok léteznek például égéssérültek, valamint különböző fóbiákban szenvedő betegek számára.

5. Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban

Ez a technológia nem teljesen új, hisz már korábban kipróbálták olyan úttörő technológiai cégek, mint például az IBM, vagy akár a Palantir. Azonban a szakemberek azt jósolják, hogy a pénzügyi mozgásokat vagy akár a csalókat kiszűrő ellenőrző technológia az elkövetkező időszakban rohamosan terjedni fog, elsősorban a nagyvállalatok és a pénzügyi intézetek körében.

6. Várhatóan nagy áttörés a multifunkcionális szenzorok fejlődésében

A technológiák fejlődésével foglalkozó szakemberek azt is megjósolták, hogy az elkövetkező évben a multifunkcionális szenzorok is igen nagy fejlődésen fognak átesni – ezek mérete egyre kisebb lesz, emellett egyre pontosabban fognak mérni – esetenként egyszerre akár több tényezőt is figyelebe véve.

7. Új felhasználói és vásárlói élmények a fogyasztók számára

Ezen a téren elmondható az, hogy az informatika és a különböző okoseszközök fejlődésével a lehetőségek tárháza ma már szinte végtelen. A technika elméletben lehetővé teszi azt, hogy például az Uber alkalmazáson keresztül nem csak autót tudunk rendelni, de a beépített partner-applikáció azt is megmondhatja, hogy ízlésünk szerint melyik lehet az az étterem, amelyet kifejezetten nekünk ajánl. A felhasználói/vásárlói élmények javításával a cégek is extra profitra tehetnek szert. Többek között ez az a terület, ahol a technológiai kutatásokkal foglalkozó szakemberek hatalmas előretörést jósolnak az elkövetkező évben/években.

Forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár