Vissza

A Windows 10 új intelligens és innovatív szolgáltatásokkal bővül

Az idei Build konferencián új, intelligens funkciók technikai előzeteseit, a Párbeszéd Platformot (Conversations as a Platform), a Windows 10 Anniversary frissítést, valamint új képességekkel kibővített programozási eszközöket mutattak be a fejlesztőknek.


SAN FRANCISCO — 2016. március 31.— A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella és a vállalat Windows és Device Group üzletágának ügyvezető alelnöke, Terry Myerson az idei Build konferencián sok ezer fejlesztőnek engedett bepillantást abba a fejlesztői munkába, amellyel a Microsoft a természetes emberi kommunikáción alapuló intelligens szolgáltatások új korszakát szeretné megalapozni. Így még személyesebbé válik a számítástechnika az egyéni felhasználók, valamint az ipari és vállalati felhasználók számára is.

 

„Az informatika világa jelentős változás előtt áll. Olyan új technológiák terjednek el, amelyek a természetes emberi nyelvet közelítik a fejlett számítógépes nyelvhez” – mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „Ezt az új technológiát mi, a Microsoftnál Párbeszéd Platformnak nevezzük. Erre épül, és ez teszi teljessé a Microsoft Azure, az Office 365 és a Windows platform szolgáltatásait, és ez ad világszerte új eszközöket a fejlesztők kezébe.”


Microsoft Build 2016, San Francisco.Microsoft Build 2016, San Francisco.


„Most, hogy a Windows 10 már több mint 270 millió aktív eszközön fut, nyáron elérkezik az idő, hogy ezt egy évfordulós Windows 10 frissítéssel ünnepeljük meg. Ez a különleges Windows 10 Anniversary Update még több lehetőséget kínál a Windows 10-es eszközökkel való kommunikációra – olyan természetességgel, ahogyan az emberek általában kommunikálnak a környezetükkel. Ehhez használhatnak tollat, gesztusokat és a hangjukat” – emelte ki Terry Myerson. „Elhatároztuk, hogy a Windowson belül hozzuk létre a világ leghatékonyabb fejlesztői környezetét. Az Univerzális Windows Platform vadonatúj funkciókat kapott, hogy bármilyen platformon megírt alkalmazás könnyen futtaható legyen Windows 10 alatt.”


Új felhőszolgáltatások, amelyek értik a természetes emberi kommunikációt, interaktív botok, Cortana Intelligence Suite

 

A korábban Cortana Analytics Suite névre hallgató Cortana Intelligence Suite szoftvert a legmodernebb adatelemző, gépi tanulást segítő, érzékelő, analitikai funkciókkal és intelligens botokkal látták el, fejlesztették tovább. A Microsoft Azure-ra épülve ezek az új képességek a fejlesztők, illetve üzleti felhasználók segítségére lehetnek új, tanulni képes alkalmazások, botok és az emberekkel természetes nyelven, közvetlenül kommunikáló ágensek létrehozásában.

 

Szerdán a Microsoft bejelentette a Microsoft Cognitive Services elindulását, amely nem más, mint intelligens API-k gyűjteménye, amelyek révén a számítógépes rendszerek képessé válnak a „látásra”, „hallásra”, a „beszédre”, a „megértésre”, vagyis képesek a felhasználói utasításokat a természetes kommunikáción keresztül értelmezni. A Microsoft ezen kívül a kifejezetten fejlesztőknek szóló Microsoft Bot Framework elindulását is bejelentette. Ezzel bármilyen programozói nyelven lehet intelligens botokat fejleszteni, amelyekkel a természetes kommunikáció többféle platformon is használható, például szöveg/SMS bevitelére, az Office 365 programcsomag, a Slack és a böngésző kezelésére, valamint skype-olásra.

 

Tegnap a Microsoft a Skype Bot Platformot is bemutatta a fejlesztőknek. Az új Skype Bot Portálon az új platform használatához szükséges valamennyi programozási eszköz megtalálható. Ezen a platformon a fejlesztők olyan botokat fejleszthetnek, amelyek kihasználják a Skype változatos kommunikációs csatornáit: a szöveges, hangalapú és videókommunikációt, valamint interaktív, háromdimenziós karaktereket. A Microsoft ügyfelei már ma elkezdhetik használni a Skype Botot – ehhez nem kell mást tenniük, mint letölteni a legújabb, Windows, Android vagy iOS platformra fejlesztett Skype alkalmazást.

 

 

build_14_print

 

A továbbfejlesztett Windows 10 még személyesebbé teszi a számítástechnikát és további lehetőségeket kínál a fejlesztőknek


A Windows 10 operációs rendszert azért tervezték, hogy még személyesebbé tegye az emberek és a számítógépek közötti kapcsolatot a természetesebb és biztonságosabban működő funkciók révén, amelyek többféle eszközön is elérhetőek. A Windows 10 jelenleg a világ leggyorsabban terjedő operációs rendszere, amelyet már több mint 270 millió aktív eszközre telepítettek, vagyis 145 százalékkal múlta felül a Windows 7 penetrációs sebességét. Ezen túl, a Windows 10 használata közben eltelt idő is rekordot döntött: a felhasználók több mint 75 milliárd órát töltöttek el a platformon annak elindulása óta. Ennek a gyorsan bővülő felhasználói tábornak köszönhető, hogy új univerzális alkalmazások jelentek meg a Twitter, Uber, Disney vagy Yahoo kiadásában, és új alkalmazások készülnek a Facebookhoz, Messengerhez és az Instagramhoz is. A Windows-rajongók több mint 5 milliárd alkalommal látogatták már meg a Windows Áruházat új Windows 10 alkalmazásokat keresve.

 

Szerdán, a Build konferencián a Microsoft betekintést engedett a személyes számítástechnika történetének legújabb fejezetébe: az új Windows 10 Anniversary frissítéssel érkező Windows Ink új felhasználói élménnyel ismerteti meg a Windows 10 rajongókat. A Windows Ink segítségével úgy írhatunk egy eszközre, mint egy darab papírra, létrehozhatunk post-it feljegyzéseket, rajzolhatunk táblára, és az analóg formában megjelenő gondolatainkat könnyedén megoszthatjuk a digitális világban. Az új Windows Hello már több eszközön és böngészés közben – a Microsoft Edge használata közben – is gondoskodik a Windows 10-en tárolt adatok védelméről. Vagyis bármely eszközre és weboldalra bejelentkezve, a vállalati elvárásoknak is megfelelő védelemben részesülnek a Windows 10 használói. És ez csak néhány abból a számos új funkcióból, amelyekkel a Windows 10 idén nyári frissítése, a Windows 10 Anniversary Update érkezik.

 

build_2_print

 

A Microsoft ugyancsak most jelentette meg először a Microsoft HoloLens Fejlesztői Kiadását (Development Edition) bizonyos országokban. Ez a hologramok világába is elviszi a Windows élményt, és lehetővé teszi, hogy a fejlesztők megalapozzák a holografikus programozás jövőbeli világát.

 

A Windows több mint 30 éve nyílt ökoszisztémaként működik, amelynek a fejlődéséhez hardver és szoftver oldalról is világszerte számos partner és fejlesztő járult hozzá. Az Univerzális Windows Platform ezzel az elköteleződéssel összhangban egyesíti a Windows történetében jelen lévő nyitottságot a modern alkalmazásplatformok legjobb tulajdonságaival. Szerdán a Microsoft az Univerzális Windows Platform legújabb képességeit ismertette meg a fejlesztőkkel. Ezek közé tartozik a Windows 10 Anniversary SDK-hoz és az Xbox Dev Mode-hoz biztosított teljeskörű hozzáférés, amelynek segítségével bármelyik Xbox One fejlesztői eszközzé alakítható át, így bárki, akár a nappalija számára is fejleszthet új alkalmazásokat.

 

A Microsoft olyan új eszközöket is bemutatott, amelyekkel bármilyen platformról átköltöztethetők alkalmazások Windows 10 környezetbe.

 

  • A webfejlesztők korábban sikeresen vették használatba a Windows 10 Hosted Web alkalmazásokat. A Windows 10 mától a natív Bash parancsokat is támogatja, hozzáférést engedve a Windows fájlrendszerhez és a nyílt forráskódú parancssor-eszközök teljes univerzumához.
  • A Microsoft elérhetővé tesz egy új asztalialkalmazás-átalakítót is a Project Centennial keretében. Ennek köszönhetően a Win32 és a .NET-fejlesztők több mint 16 millió alkalmazást alakíthatnak át úgy, hogy az Univerzális Windows Platformon is futtatható legyen. A fejlesztők az Univezális Windows Platform által biztosított funkciókkal gazdagíthatják az alkalmazásaikat, és meg is oszthatják őket a Windows Áruházon keresztül.
  • A Xamarin segítségével a .NET-fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek nagyrészt ugyanazt a programkódot használják, ugyanakkor megtartják az egyes platformokra jellemző felhasználói élményt.

 

Akik szeretnék kipróbálni a Windows 10 Anniversary frissítéssel érkező újdonságokat, csatlakozzanak a Windows Insider programhoz, és ennek segítségével telepítsék az operációs rendszer legfrissebb verzióját. Mától a fejlesztők, a Windows Insider Program keretében hozzáférhetnek a Windows Anniversary SDK technikai előzeteséhez, és felfedezhetik az új funkciókat.

 

forrás: microsoft.com

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár