Vissza

Apple-szabadalom: billentyűzet billentyűk nélkül?


Különleges Apple-szabadalom került a nyilvánosság elé: egy fizikai billentyűk nélküli MacBook-billentyűzet.

 

Képzeljen el egy olyan MacBookot, amelyen egyetlen nagy tapipad helyettesíti a billentyűzetet. Nos, valami ilyesmit ír le az Apple szabadalma, amit még 2015 szeptemberében nyújtott be, és a múlt héten került nyilvánosságra, „erőérzékeny bemeneti struktúra elektronikus eszközök számára” címmel. Egy testre szabható, sík felületről van szó, amely a nyomásra, illetve annak erősségére reagál.

 

fotó: USPTO

 

Az Apple „zero-travel” (nulla utazás) néven hivatkozik erre az eszközre, és a kifejezés arra utal, hogy sem a virtuális billentyűk, sem a felület nem mozog (legalábbis érzékelhetően), amikor megnyomják. A felület a nyomás erősségét érzékeli, és haptikus visszacsatolást ad róla.

 

Mindez jópofán hangzik, de honnan tudja majd a felhasználó, hogy hol vannak az egyes virtuális billentyűk. Az Apple-nek erre is van megoldása: egészen parányi lyukacskák lennének a billentyűk körül, és alulról jövő fény világítaná meg ezeket.

 

A megoldás nagy előnye lenne a billentyűk szabad konfigurálhatósága, illetve az, hogy mechanikai mozgás híján kevéssé mennének tönkre, és por sem kerülhetne a billentyűk alá.

 

forrás: hvg.hu

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.