Vissza

Egészségtudat a hétköznapokban – táplálkozással a stressz ellen

 

Minél inkább kell alkalmazkodnunk, annál nagyobb stressz ér minket a mindennapjaink során. Éppen ezért fontos tudnunk, hol keletkezik a stressz és hogyan lehet levezetni azt. Ilyen szempontból kulcsfontosságú a táplálkozás, hiszen előfordulhat, hogy a feszültség miatt az evésbe menekülünk és az állandó idegeskedés hatására testünk gyakorlatilag lemerül: ilyenkor a vitaminok és az ásványi anyagok is gyorsabban ürülnek a szervezetünkből. Azonban fontos tudnunk, hogy a megfelelő étkezés ugyanúgy lehet társunk is a stressz ellen vívott harcban!

 

Érdemes tehát törekednünk arra, hogy az egészséges táplálkozást beépítsük a hétköznapjainkba, még a munkahelyünkön is.
Ennek érdekében adunk néhány ötletet, hogy mely élelmiszerekkel tudjuk oldani a bennünk lévő stresszt, hogyan legyünk energikusabbak, hogyan növeljünk a koncentráció képességünket a mindennapokban.

 

Táplálkozási tanácsadónk a következőket ajánlja:

 

1. Ashwagandha por, más néven téli cseresznye vagy indiai ginzeng. Az Ashwagandha az ajurvédikus orvoslásban előszeretettel használt gyógynövény, amit leginkább az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt alkalmaznak, hiszen:

 • javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet (nem veszed fel mások problémáit, például a munkahelyen, koncentráltan végzed az aktuális tevékenységedet)
 • fokozza az ellenálló képességet
 • stressz- és feszültségcsökkentő hatása van
 • fejfájás esetén is hatékony

Felhasználási javaslat: Ajánlott napi mennyiség 3-10 g (1-3 teáskanál) vízben, gyümölcslében, smoothie-ban feloldva, salátaöntetbe vagy más ételbe keverve.

 

2. Nyers Kakaó por, az inkák isteni tápláléka. A kakaó jókedvre derít, az öröm és megelégedettség érzetét váltja ki, beleértve az afrodiziás hatását is. Számos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, a magnézium, vas, kén, króm, mangán, cink és réz forrása. Magas magnézium tartalma növeli a koncentrációs képességet, így javítva akár a munkahelyi teljesítményt, valamint:

 • sok jókedv enzimet tartalmaz
 • rendkívül magas az antioxidáns tartalma
 • gazdag omega-6 telítetlen zsírsavban
 • főleg magnéziumot, vasat, ként, krómot, mangánt és cinket tartalmaz

Felhasználási javaslat: A kakaót müzlibe, joghurtba, reggeli gabonakásába, smoothie-ba stb. keverjük. A kakaópor 40-50 °C vízben steviával, agave sziruppal tökéletes kávéhelyettesítő.

 

3. Chia mag, az igazi szuperétel. Sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, hiszen tele van olyan tápanyagokkal (elsősorban omega-3 zsírsavakkal), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre:

 • nyugtatja az idegrendszert
 • javítja a szív egészségét
 • elősegíti a megfelelő vérkeringést
 • antioxidáns-hatása erősíti az immunrendszert

Felhasználási javaslat: Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe. Chiapudingként önálló finomság, semmilyen édesítő nem szükséges hozzá, csupán banán. Joghurtokba keverve tápláló, egyszerű és egészséges reggelinkké válhat.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár