Vissza

NYISSON ÖN IS ÚJ ABLAKOT A VILÁGEGYETEMRE, ISMERJE MEG AZ UNIVERZUM TITKAIT!

Einstein már 100 évvel ezelőtt is azt állította: gravitációs hullámok márpedig léteznek! A tudós kézzel foghatóan nem tudta bizonyítani elméletét, s elképzelését a későbbi tudósgeneráció sem tudta alátámasztani – egészen idáig: a világ legérzékenyebb detektorai, az Egyesült Államokban található Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) interferométerei ugyanis 2015. szeptember 14-én minden előzetes várakozást felülmúlóan jelezték két távoli, összeolvadó fekete lyuk mozgással keltett térbeli „görbületének" megváltozását. Ez a felfedezés nemcsak Einstein több emberöltővel ezelőtt előrevetített elméletét támasztja alá, de áttörést hoz a fizikatudományban, és gyökeresen megváltoztatja eddig ismert világunkat is. Ez a gravitációs hullám – az emberiség új „érzékszerve", amellyel a világegyetem titkait ismerheti meg.

Egy messzi-messzi galaxisban összeütközött két fekete lyuk

A gravitációs hullámok létezését feltételező elmélet alapja az, hogy miként a gyorsuló mozgást végző töltések sugároznak elektromágneses hullámokat, úgy a gyorsuló mozgást végző tömegek is sugároznak, csak éppen sokkal gyengébb, gravitációs hullámokat. A gravitációs hullámokat mozgó tömegek keltik azáltal, hogy a forrásukról leválva fénysebességgel terjednek tova, és ahol áthaladnak, ott a tér „görbületét", vagyis a térbeli pontok távolságát változtatják meg.

Ez a felfedezés egy új tudományág születését is eredményezte. A gravitációshullám-csillagászat pedig olyan jelentőséggel bír, mint az egész csillagászat egykori megszületése és várhatóan hasonlóan forradalmi felfedezésekkel is szolgál majd.

Szálljon be a nyereményjátékba!*

Álljon ellen a gravitációnak! Válaszoljon meg 5 heti kvízkérdésünkből legalább 3-at helyesen, és nyerje meg a 3 db 2 személyes, szimulátorban történő szabadesés egyikét! A mind az 5 kérdésre helyesen válaszolók között 2 db HD kamerás, élő kameraképes monitorral felszerelt drónt sorsolunk ki!

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár