Vissza

Nyilvános előadás egy felfedezésről, amely megváltoztatja eddig ismert világunkat

Einstein már 100 évvel ezelőtt is azt állította: gravitációs hullámok márpedig léteznek! Jóllehet az Univerzum e hullámain keresztül eddig is folyamatosan szólt hozzánk, mostantól már nyitott fülekre talál ez a hang az emberiségnél. Az ELTE kutatójával és oktatójával, az Eötvös Gravity Research Group (EGRG) nevű LIGO-tagcsoport egyik alapítójával, Dr. Raffai Péterrel együttműködve a Számalk e hónap közepén egy ingyenes előadást szervez, ahol a kutató mindenki számára közérdekű formában mutatja be korunk legnagyobb felfedezését.


Einstein egy évszáddal ezelőtt kézzel foghatóan nem tudta bizonyítani elméletét, s elképzelését a későbbi tudósgeneráció sem tudta alátámasztani – egészen idáig: a világ legérzékenyebb gravitációshullám-detektorai, az Egyesült Államokban található Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) műszerei ugyanis 2015. szeptember 14-én minden előzetes várakozást felülmúlóan jelezték két távoli, összeolvadó fekete lyuk mozgással keltett térbeli „görbületének" megváltozását. Ez a felfedezés nemcsak Einstein több emberöltővel ezelőtt előrevetített elméletét támasztja alá, de áttörést hoz a fizikatudományban, és gyökeresen megváltoztatja eddig ismert világunkat is. Ez a gravitációs hullám – az emberiség új „érzékszerve", amellyel a világegyetem titkait ismerhetjük meg.

 

Mint oly sok más fizikai jelenség megértése, a gravitációs hullámok hátterének felfogása sem egyszerű feladat a laikusok számára. Ugyanakkor mindenkiben hatalmas a vágy, hogy egyszerű szavakkal és könnyen befogadható módon szerezzen tudomást a minket körülvevő világ csodáiról.  A Számalk, Magyarország egyik vezető informatikai oktatási intézménye, most egy egyszeri nyílt előadást szervez, melynek keretében az arra jelentkező és résztvevő hallgatóság Dr. Raffai Péter tolmácsolásában értheti meg, hogyan ad a gravitációs hullámok észlelése új „érzékszervet” az emberiségnek, amivel a világegyetem titkait kutathatja és megértheti.

 

A 2016. június 16-án, 18:00 órakor a Számalk Training Center Gábor Dénes előadótermében kezdődő előadáson bárki, ingyenesen részt vehet, de a korlátozott férőhelyek miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a http://szamalk.hu/gravitacio oldalon lehet, ahol egy gravitációval kapcsolatos kvíz is várja az érdeklődőket.

 

„A gravitációshullám-csillagászat megszületése olyan forradalom, aminek jelentősége az egész csillagászat egykori születéséhez mérhető. Ez a páratlan érték az, ami kutatók és mérnökök százait – köztük magyar kutatókat is – arra vezetett, hogy munkájukat, egy nemzetközi együttműködésben, a gravitációs hullámok megtalálásának szenteljék. A Számalk ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy e szellemi kincsről minél többen ízelítő ismereteket kaphassanak” – mondta el Nemessányi Tamás, a Számalk marketingvezetője.

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár