Vissza

Vajon melyik a Te Enneagram típusod?

 

Mi az, ami megindít minket és mi az, amit cselekszünk?

Az Enneagram személyiségprofil

egy mélyreható modell melynek igen nagy szerepe van az egyéni fejlesztéshez vezető úton

A Számalk Zrt. trénere Kállai Judit által páratlan mélységű betekintést kaphatunk az Enneagram- személyiségtípusokba.

Az Enneagram egy átfogó személyiségprofil, amely struktúrát és fejlesztő eszközöket kínál az egyén fejlődéséhez vezető úton mindazok számára, akik pozitív változásokat szeretnének elérni életükben.Egy olyan társadalomban, ahol a stressz és a kiégés egyre inkább elterjedt, ott az Enneagram segítheti a tájékozódást a megerőltetés kiváltó okok feltárásában és azok hatékony kezelésében. 


A személyiség modellben 9 karaktertípust különböztetünk meg. E típusok átláthatósága egyszerre gyors és egyszerű

Minden karakternek más a megközelítési útja, emiatt érdemes azt az utat választani, hogy mindenkinél személyre szólóan, teljes figyelmet kapva történjen meg a karakter beazonosítása, majd egy személyre szabott ütemtervvel  egyéni coaching folyamat keretein belül történjen meg a fejlesztési folyamat.

A folyamat során rendkívül fontos a Coach személye és tapasztalata, mint Kállai Judité is, aki arra törekszik, hogy gyakorlatias és hozzáférhető legyen az ismeret, lehetővé téve az ön-vezérelt tanulást és a szándékos, erőteljes cselekvési és fejlesztési stratégiákat.  Judit professzionális coachként segíti az embereket a fejlődéshez az enneagrammal.

Miután a kliens elhelyezi magát az Enneagram rendszerében a coach segítségével, láthatóvá válnak azok viselkedési a mintázatok, amelyek folyamatosan ismétlődni látszanak, így azonosítva, hogy melyik típus illik legjobban az egyén egyedi vonásaihoz és hajlamaihoz.

Ennek mentén már meg lehet állapítani, hogy ki melyik karakter típusba tartozik, valamint azt is, hogy hol tart az egyén a karakterében. Kijelölésre kerülnek a fejlesztési folyamatban elérendő célok, a fejlődés lehetőségének útvonala.Illetve a karakter típusokon belül 9 fejlettségi szint van melyhez 27 altípus tartozik. Amiben mindenki felfedezheti  valódi énjét az archetípusok átfogó képével.

Azt azonban, hogy melyik cél ígérhet valódi változást, abban a coach segítsége szükséges. A Coach feladata, hogy személyre szabott tanácsokat és fejlesztési útvonalakat kínáljon minden egyes karakter típushoz, figyelemmel kísérve a test, szellem és lélek hármasát az adott kliensek fejlődési munkájában. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a coaching nem lép át a terápia területére, marad az üzleti coaching határán belül.

 

Az egyén fejlődése kínál lehetőséget akár nagyobb egységek, csapatok vagy szervezetek felgyorsult, integratív és fenntartható fejlődéséhez


A Számalk által javasolt képzési/fejlesztési folyamat:

 1. lépés – csoportos workshop az Enneagram rendszerének megismerésére;
 2. lépés – egyénileg a karakterek beazonosítása és a fejlesztési út kijelölése (egyéni coaching):
 3. lépés – vezetőfejlesztés beépítése a folyamatba, hiszen a vezetőnek fontos tudni, hogy melyik karakterhez hogyan viszonyuljon? Adott egyénnek milyen feladat típusokat lehet kiosztani és egyben a vezető arra is rálátást kap, hogyan kezelje a munkatársait
 4. további fejlesztések ráépítése az önfelfedezés folyamatában és a közös munkában

 

A 9 Enneagram karaktertípus

A lényeg az elfogadás, ami megtanít arra, hogy elfogadással tekintsünk a másik karakterére és a folyamatos változás lehetőségére

 1. típus – dühét alul működtető, akinek minden zsigerében a lefojtás érezhető.  Célja a világ jobbá tétele, amihez kifinomult és erős belső iránytűvel bír.A reformátor, aki közvetlen vagy közvetett erővel szeret vezetni vagy elmozdítani az akadályokat az útból. Nem lágy és azt akarja, hogy mások is olyan erősek legyenek, mint ő.  Erős erkölcsi iránytűvel rendelkezik, és csapata szervezőjeként és tervezőjeként ismerik őt, aki szereti, ha elismerik a jól végzett munkájáért ! Általa a stratégiai tervezés, a részletekre való odafigyelés és a kemény munkamorál dicsérete a legfontosabb.
 2.  típus – a szeretet nagykövete. Akkor is gondoskodik, ha akarjuk, ha nem. Mindig másról gondoskodik, magára nemigen gondol. Segítő, aki szeretné, hogy a világban több legyen a szeretet. Nagy szíve van, és megérzi, ha mások küszködnek. Szuper támogató és segítőkész, de nehezen tudja kifejezni saját igényeit.
 3. típus – rendkívül érzelmes, aki valahol a lénye legmélyén úgy véli, mindenkinek sok, ha kifejezi érzelmeit. Gyakran elbizonytalanodik, ezért, ha az eredményit elismerhetik, azok megszállottja lesz. A feladatok, az ellenőrző listák és az eredmények mindig elsőbbséget élveznek nála.  Sikeresés ambíciója arra készteti őt, hogy folyamatosan újítson, de néha ennek ördögi körében ragad. Hatékony terveket készít céljai eléréséhez, de küzd azért, hogy a pillanatban valós legyen.
 4. típus – az individualista, aki nem látja a rizikót, aki mély érzésű, eredeti és hajlamos felülmúlni az elvárásokat. Noha a környezet ezt nem mindig érti, eredetisége segítheti a fejlődést. Az individualista, aki intuitív és úgy dönt, hogy idejét és energiát nem kímélve dolgozik. Kreatív és egyedülállóan tehetséges, de néha megnehezíti a csapatmunkát. Mély érzésű, aki  alapvetően eredeti és  hajlamos felülmúlni az elvárásokat.  Gyakran a művészetben kiteljesedve keresve identitását.
 5. típus – a gondolkodó, a nyomozó,  a tipikus túlgondoló, aki szeret mindenre felkészülni, alaposan átgondolni és utána járni. Számára az információk adnak biztonságot.aki közvetlen vagy közvetett erővel szeret vezetni vagy elmozdítani az akadályokat az útból.  Aki csekély mértékben reziliens, hiszen minden számítások eredménye kell legyen.
 6. típus –  Biztonsági játékos, aki felkészül minden eshetőségre, ami történhet az életben. Ezért leginkább a negatív események ellen vértezi fel magát. Hol alul, hol túl tolja a gondolatait és viselkedését, akivel történhetett valami a múltban, amiért bátorságát elveszítve körül bástyázta magát vész forgatókönyvekkel. Jól látja a veszélyt, de mégis folyamatosan félelemben érzi magát. Elvárja, hogy közvetlen környezete tanácsot adjon számára, ugyanakkor mégsem fogadja meg azt.
 7. ípus – az ötletgyáros, aki számára az élet,öröm. Miközben félelmeit elfojtva nem érti azt, hogy miért ragadnak bele emberek a negatív érzéseikbe.Aki az életet bulinak gondolja! Ezért  mindent megtesz annak érdekében, hogykörülötte mindenki boldog legyen, miközben  ő gyakran negatív gondolati spiráljaiban ragad. Csodálatos barátságokat köt, ugyanakkor nem szeret sokáig egyhelyben toporogni.
 8. típus – a kihívó, aki megbízható és erős akaratú.A félelmet nem ismerő 8-as típusok készen állnak arra, hogy bármilyen kihívással szembenézzenek. Nehezen viselik a „gyengeséget”, ám az elesetteket szívesen segítik – ha a másikban fejlődési szándékot látnak.
 9. típus – a béketeremtő. Mindig kész meghallgatni a másikat és bátorító tanácsokat adni.Belső békéjét mindenáron megakarja őrizni. Ugyanakkor néha tagadjadühét, miközben a környezete olykor felforr körülötte.De nyomás alatt gyakran nyugodt marad.

 

Kállai Judit Tréner és coach

Nagyjából 2000 óta foglalkozom kommunikációval és még régebben emberekkel. A tömegkommunikációban kezdtem, majd PR területen dolgoztam, végül a tréneri pálya megtalálása előtt egy állami óriás cég kommunikációs vezetője lettem. Bejártam a teljes cég-spektrumot, így tapasztalatom van több ezer fős, néhány száz fős és csak néhány munkatársat foglalkoztató szervezetek belső életében is.Ma trénerként, coachként szenvedélyem a munkám, hogy segítsek magánszemélyeket, cégeket eredményességük és kiegyensúlyozottságuk növelésében. Közel 10.000 óra sikeres tréning, több mint 5.000 óra szervezetfejlesztési projekt, coachként több mint 200, azóta kiegyensúlyozottabb, ám sikeresebb, eredményesebb vezető biztosít tapasztalatomról.Dolgozom nagyvállalatnál és KKV szektorban egyaránt.

Az Enneagram számomra az a kulcs, amivel az összekuszálódott emberi szálak kiegyenesednek, amivel olyan rálátást kapunk,ami nem csupán saját, de kollégáink „működésére” is rávilágít. Valamint azokra a sémákra mely által szervezeti szinten újra és újra ugyanazokat a hibákat követjük el és futunk bele csapdákba. Melyek megkeserítik a hatékony munkát, a kiegyensúlyozott együttélést, melynek jelentőségekulcsfontosságú magunkhoz, másokhoz és az egész világhoz.

Bauer Andrea

ARTVOICE diagnosztika

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.