Vissza

Hírek

A legkényelmesebb megoldás Kubernetes clusterek terítéséhez és kezeléséhez? TANZU…

 
A modern, konténerizált alkalmazások éles üzemben történő futtatása újabb kihívást teremtett. Erre kiváló megoldást ad a Kubernetes project, amely képes a docker konténereket olyan környezetben futtatni, amely magas rendelkezésre állás mellett, könnyű skálázhatóságot és rendkívüli terhelést kiszolgálni tudó platformot jelent.

A kubernetes rendszerek kialakítása azonban nem a legkönnyebb feladat. Maga a CloudNativeLandscape, amely összefogja az alkalmazás-modernizációs platformok komponenseit már több, mint 800 alprojectből áll - ebből kellene kiválogatnunk a számunkra legjobb, legmegfelelőbb elemeket, ami lássuk be, már önmaga egy embert próbáló feladat.

Ezen a téren ad mérhetetlen nagy segítséget a VMware Tanzu termékcsalád, amelyben a VMware kiválogatta / kifejlesztette az általuk legjobbnak ítélt kiterjesztéseket és bővítményeket. A Tanzu így az egyik legkényelmesebb megoldás Kubernetes clusterek terítéséhez és kezeléséhez: grafikus módon, néhány kattintással tudunk K8S cluster-eket kialakítani helyben futó vSphere rendszereken, valamint a legnépszerűbb publikus felhőszolgáltatók esetében is. Továbbá, a már meglévő clusterek kezelése, monitorozása is megoldottá vált - fussanak azok helyben vagy internes felhőben.


A Tanzu portfólió alapvetően három pilléren áll: Build, Run, Manage.

BUILD: ebben a vonalban az alkalmazás-fejlesztést támogató termékek tartoznak bele. Fejlesztési sor, hivatalos és bevizsgált image repo és szerviz összekapcsolási termékek.

 

RUN: ez a pillér alapvetően a Kubernetes cluster-ek kialakítását megkönnyítő termékeket öleli fel. A TKG (tanzu kubernetes grid) elősegíti K8S terítést számos felhőszolgáltató irányába vagy helyi vSphere környezetbe és lehetővé teszi a VMware által ajánlott kiterjesztések telepítését (Contour, Fluent-Bid stb). A TKG-IE – (integrated edition) kimondottan helyi telepítési megoldásokat ad az ügyfelek kezébe, ahol meglévő VMware vSphere/NSX-T környezetbe tudjuk egyszerűbben integrálni a K8S clustereket. A vSphere with Tanzu termék pedig a vSphere egy speciális licenszelési változata, amelyben a hagyományos vSphere cluster-ek mellett, egy speciális SuperVisor cluster terítését is meg tudjuk valósítani, amely lehetővé teszi K8S rendszerek terítését a megadott ESXi szerverek felett.

 

MANAGE: a kezelési oldal két terméket foglal magába. A Mission Control egy VMware Cloud szolgáltatás (tehát nem helyben telepíthető!), amely meglévő K8S clustereink üzemeltetésében nyújt segítséget. Policy-k használatával tudjuk a hozzáférési, image elérési és hálózati funkciókat szabályozni akár különböző K8S környezetekben futó NameSpace-ek csoportja felett is! Az Observability pedig a valamikori WaveFront által nyújtott teljesítménymegfigyelési mutatókat hozza el ebbe az új környezetbe.

 

Bővebb információ a TANZU tanfolyamról: https://szamalk.hu/it-tanfolyamaink/vmware-tanzu-kubernetes-grid-install-configure-manage-v1-0-online-tanzu

 

A cikk írója : Lovas Balázs
VMware oktató és konzulens
VCP-level2, 3xVCAP, MCSE, ITILv3, AWS Architect, NetappCI

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár