Vissza

Miért Azure?

 

A fejlesztés felhőalapú támogatása általában lépésenként történik, azért a stratégia kialakításához fontos ismerni, milyen előnyökkel jár egy ilyen infrastrukturális modell, illetve konkrétan a Microsoft Azure bevezetése


SKÁLÁZHATÓ

Amikor a fejlesztés felhőalapú támogatásának előnyeiről esik szó, a skálázhatóság mindenképpen az első helyen kell, hogy szerepeljen. Viszont ebben a környezetben a skálázhatóság másképp értelmezendő, mint a klasszikus felhőalapú szolgáltatásoknál. Általában a skálázhatóság azt jelenti, hogy a szolgáltatást kiszolgáló erőforrásokat (például egy webes alkalmazást kiszolgáló webszerverek számát) a terhelésnek megfelelően dinamikusan növelni illetve csökkenteni lehet. Amikor a fejlesztés támogatására az Azure-t használjuk, az ilyen fajta skálázhatóságra ritkán van szükség. A fejlesztés során az erőforrásigények változását sokkal inkább a projekt életciklusa határozza meg. Ez jelenthet pár hónapos vagy akár pár órás aktív időszakot, amikor több, illetve nagyobb teljesítményű erőforrásokra (build ágens, tesztszerver, stb.) lehet szükség. Az Azure, illetve a rá épülő fejlesztői szolgáltatások mindegyike könnyen, bizonyos esetekben automatikusan skálázható. Amikor új szervert vagy szolgáltatást kell beindítanunk, a skálázási feladatok az Azure Portalon keresztül (https://portal.azure.com ) rövid időn belül elvégezhetők. A legtöbb művelet, beleértve például egy új virtuális gép létrehozását is, scriptelhető, és így a gyakran előforduló feladatokat automatizálni is lehet.


EGYSZERŰ

Az Azure Portal és a többi Azure-ra épülő fejlesztői szolgáltatás úgy lett kialakítva, hogy a műveleteket egyszerűen és könnyen el lehessen végezni. Különösen igaz ez a leggyakrabban használt műveletekre. Ezáltal az Azure használata kis idő alatt elsajátítható, a betanulási költség elfogadható keretek között tartható.


GYORS

Természetesen megfelelő célhardver megvásárlásával céges kereteken belül is megfelelő teljesítményű rendszereket lehet kialakítani. Viszont ezen hardvereket (a viszonylag nagy egyszeri bekerülési költségük miatt) általában hosszabb ideig, több évig használják. A hardverek fejlődését látva könnyű belátni, hogy a ma erős szerver két év múlva már legfeljebb közepes kategóriába kerül. Mivel a fejlesztői infrastruktúra nem termel közvetlenül bevételt, ezért az idővel „csökkenő” teljesítmény hatását nehéz számítani. Nehéz azt a pontot megtalálni, amikor a teljesítmény már nem elégséges, és új Hogyan alakítsunk ki fejlesztői és tesztelői környezeteket Microsoft Azure-ban ••• 6/19 szervert kell beszerezni. Általában a „még jó lesz” meggondolás érvényesül, és a fejlesztés hatékonysága észrevétlenül romlik le. Az Azure-ban elérhető erőforrások (CPU, memória, stb.) ugyanazok, mint amiket a céges szerverekben használnak, viszont ezek folyamatosan cserére kerülnek, és a modernebb vagy nagyobb teljesítményű virtuális szerverek és más erőforrások rendre megjelennek az Azure-ban. Ezek követése és a használt szolgáltatások megfelelő teljesítményszinten tartása sokkal könnyebb, különösen, hogy az Azure-ban nem fizikai szerver szinten, hanem szolgáltatás vagy virtuális gép szinten lehet a megfelelő erőforrásokat megadni. Mivel ezek a beállítások könnyen, percek alatt módosíthatók az Azure Portalon keresztül, könnyen kipróbálható, hogy az egyes beállítások milyen hatással vannak a fejlesztésre, például mennyi idő alatt fordul le a projekt, vagy mennyi ideig tart a tesztfuttatás.


MODERN

Az Azure, mint felhőalapú szolgáltatás leginkább az infrastruktúra-mint-szolgáltatás (Infrastructure as a service, IaaS) kategóriába tartozik. A szolgáltatás alapjául szolgáló fizikai infrastruktúrát (szerverfarmokat, hálózati elemeket) folyamatosan fejlesztik. Ezzel az infrastruktúra modernitása folyamatosan biztosítva van. Bizonyos Azure-ra épülő komponensek azonban, például a Visual Studio Team Services, vagy maga az Azure Portal, szoftveres szolgáltatásokat nyújtanak. Ilyen értelemben ezek a szoftver-mint-szolgáltatás (Software as a service, SaaS) kategóriát képviselik. Az ilyen szolgáltatások általános jellemzője, hogy sokkal dinamikusabban követik a kor és a felhasználók igényeit, és így biztosítható, hogy a fejlesztés hosszú távon is modern környezetben folyjon.


SEGÍTI AZ INNOVATÍV, ÖNMENEDZSELŐ CSAPATOK KIALAKULÁSÁT

A fejlesztés támogató infrastruktúrájának megtervezését a fejlesztők és a rendszeradminisztrátorok közösen végzik. Az Azure és a rá épülő fejlesztői szolgáltatások (pl. VSTS) úgy lettek kialakítva, hogy azokat fejlesztők is könnyen menedzselni tudják. Ez azt jelenti, hogy segítségükkel könnyen felállíthatók olyan önmenedzselő csapatok, amik a projekten belüli adminisztrációs és konfigurálási feladatokat maguk el tudják végezni, és kevésbé függnek a rendszeradminisztrátorok időbeosztásától. Ez hatékonyabb napi munkamenetet eredményez, ugyanakkor a fejlesztői ötletek kibontakozását is segíti. A fejlesztők valamilyen szintű bevonása a rendszerek menedzselésébe a DevOps szemlélet kialakításában is szerepet játszhat.


KOMBINÁLHATÓ CÉGEN BELÜL ÜZEMELTETETT INFRASTRUKTÚRÁVAL

Amikor az Azure-t szoftverszolgáltatások (SaaS) üzemeltetéséhez használjuk, például webes alkalmazáshoz, legtöbbször a teljes infrastruktúra (pl. webszerverek, adatbázisszerverek, stb.) az Azure-ban üzemeltethető. Amikor a fejlesztés támogatására használunk felhőalapú szolgáltatásokat, legtöbbször valamilyen vegyes infrastruktúra kialakítása szükséges, azaz az infrastruktúra bizonyos elemei (amelyek nem igényelnek speciális Hogyan alakítsunk ki fejlesztői és tesztelői környezeteket Microsoft Azure-ban ••• 7/19 hardvert, és nagyobb szükség van a skálázhatóságukra) az Azure-ban kapnak helyet, másokat pedig a cégen belül tárolt szerverek szolgáltathatják. Az Azure szolgáltatásait biztonságos VPN kapcsolattal köthetjük össze a céges hálózattal. Ehhez az Azure szolgáltatásokat olyan virtuális hálózatba (VNet) kell szerveznünk, amelyet egy site-to-site VPN kapcsolattal lehet a céges hálózathoz kapcsolni. Megfelelő routing beállításokkal a két hálózat elemei kölcsönösen kommunikálni tudnak egymással, azaz az Azure szolgáltatások úgy kezelhetők, mintha azok a cég belső hálózatán lennének. Természetesen ez esetben letiltható, hogy az Azure szolgáltatásokat közvetlenül az internetről el lehessen érni.


A KÖLTSÉGEK A HASZNÁLATTAL ARÁNYOSAN JELENTKEZNEK (NINCS EGYSZERI BEFEKTETÉSI KÖLTSÉG)

Az Azure esetében a szolgáltatások árazása használatalapú, azaz nincs szükség egyszeri nagyobb befektetésre. A szolgáltatások kis költséggel vagy épp ingyen kipróbálhatók, ami az infrastruktúra-tervezést és -bevezetést egyszerűsíti, a kockázatokat csökkenti.

Az árak minden esetben tartalmazzák a szükséges szoftverlicenszek díját is, azaz például egy Windows-alapú virtuális gép beállításakor nem kell külön Windows-licenszt beszerezni. Bár a magyarországi cégek ritkábban veszik figyelembe, de mindenképpen megemlítendő, hogy a felhőalapú infrastruktúrák kevésbé terhelik a környezetet, mivel a szerverfarmokon a nagy mennyiségű számítógép áramellátása, hűtése és hulladékkezelése hatékonyabban oldható meg, mint az egyes cégek szerverszobáiban. Az költségek becsléséhez „Pricing calculator” használható, amely elérhető a https://azure.microsoft.com/enus/pricing/calculator/  címen.

 

Forrás: Hogyan alakítsunk ki fejlesztői és tesztelő környezeteket Azure-ban

 

Ajánlott tanfolyam:

Implementing Microsoft Azure Infrastructure Solutions

A tanfolyam olyan tapasztalt informatikai szakembereket céloz, akik adminisztrálni szeretnék a saját Azure infrastruktúrájukat. A kurzus bevezeti a hallgatókat a Microsoft Azure-ba, és megtanít minden résztvevőt, hogyan menedzselje saját Azure infrastruktúráját.

Tovább >>

 

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár