Vissza

Önmenedzsment, a sikeresség jegyében

„Valósítsd meg önmagad!” „Vedd kézbe az életed!” Valószínűleg mindannyian találkoztunk már hasonló, néha összezavaró mondatokkal, a „siker” és az „önérvényesítés” gondolata pedig minden bizonnyal előkelő helyet foglal el gondolataink között. Sokszor épp e mondatok, fogalmak egyszerűsége teszi őket megközelíthetetlenné - mit is takar a siker, mi valójában az önmenedzsment?

 

A fogalomhoz először a menedzsment definícióját érdemes tisztázni. A vonatkozó szakirodalmat tanulmányozva kirajzolódik előttünk néhány kulcstényező a megfogalmazásához: az erőforrások tervezésének, szervezésének, összehangolásának, vezetésének folyamatáról beszélünk, melyet a hatékonyság és a kitűzött célok elérésének érdekében folytatunk.

 

Saját életünk hatékony igazgatása is hasonlóképp történik. Személyes hatékonyságunk fejlesztéséhez első sorban tudatosságra, önismeretre van szükségünk - személyes sikerünk értelmezéséhez azonban fontos tisztában lennünk erőforrásainkkal. Másodsorban nélkülözhetetlen egy jól definiált cél, annak megfogalmazása, az, hogy mit is tekintünk valójában eredménynek. Amennyiben a „mit” és a „miből” már világos, a kézzelfoghatóbb „hogyan” kérdés kerül terítékre - hogyan szervezzük, tervezzük, irányítsuk mindazt, amit hozunk magunkkal. Gary P. Latham és Colette A. Frayne kutatásai már 1989-ben bebizonyították az önmenedzsmenttel foglalkozó célirányos tréningek hosszú távú előnyeit a karriert illető hatékonyság területén, azóta is számos kutatás és publikáció foglalkozik a kérdéskörrel, amellyek fontossága egyre szélesebb körben terjed. Stephen Corvey „A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása” című könyvében a proaktivitás, céltudatosság, priorizálás és a döntési képesség fontosságát hangsúlyozza, – a függetlenség, mint elsődleges cél érdekében – illetve kiemeli a csapatmunka fontosságát, melyhez elengedhetetlen egy mélyebb megértés mások felé. Lényegesnek tartja továbbá annak tudatosítását, hogy mindez egy folyamat – fejlődésünk lehetséges, sőt, szükséges minden tekintetben.

 

Minél alaposabban megvizsgáljuk mindezt, annál világosabbá válnak bizonyos készségek, amelyek elsajátításával, illetve fejlesztésével sokat tehetünk azért, hogy sikeresebben kormányozzuk életünket. Ide sorolható a korábban tárgyalt mélyebb rétegeket boncolgató önvizsgálat (önismeret és önelfogadás) mellett a kézzel foghatóbb időgazdálkodás, a prezentáció, az asszertív kommunikáció, illetve a stresszkezelés, a konfliktuskezelés, a döntéshozatal és a csoportmunka, hogy egy néhányat említsünk. Fontos tudnunk, hogy mindez fejleszthető, és amennyiben szembe néztünk ezen készségek szükségleteivel és megfogalmaztuk a növekedésre vonatkozó vágyunkat, már egy hatalmas lépést tettünk életünk tudatos irányítása felé.

 

Az önmenedzsmentben rejlő lehetőségekről megjelent cikk mellett további érdekes tartalmakat olvashat magazinunk, a Training Bulletin első számában is.

 

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár