Vissza

Számtalan virtuális újdonság egyetlen konferencián: VMworld 2016

VMworld US, Las Vegas – 2016. augusztus 28-szeptember 1.

 

A hónap elején lezárult a VMware VMworld 2016 konferenciája, amely ezúttal Las Vegasban került megrendezésre. A 4 nap alatt 540 előadást kísérhettek figyelemmel a virtualizáció iránt érdeklődő cégek, mérnökök. A konferencián bejelentették a VMware Cloud Foundation platformot, illetve a vSphere újításait és megtudhattuk azt is, hogy a jövőben miként kívánja a VMware bővíteni a privát és publikus felhőszolgáltatásokat.

 

A konferenciára látogató érdeklődők rengeteg érdekes előadás közül válogathattak, az azonban talán nem meglepő, hogy a legnagyobb figyelem a VMware újdonságait övezte. Az újonnan bemutatásra került VMware Cloud Foundation platform célja a hiperkonvergált infrastruktúra kialakítása, vagyis az összes informatikai erőforrás – a számítási kapacitás, a tárkapacitás és a hálózati szolgáltatás – kialakítása egyetlen telepítéssel. A számítási kapacitást a vSphere, a tárkapacitást a VSAN és a hálózati szolgáltatásokat az NSX termékek adják. Érdekességként megemlíthető, hogy jelenleg a vSphere félmillió ügyfélnél tart, a VSAN ötezer éles telepítésnél jár és majdnem 2000 ügyfél már az NSX megoldással virtualizálja hálózati szolgáltatásait. A Cloud Foundation azonban messze több, mint a felsorolt termékek „egybecsomagolása". Az SDDC Manager komponens komplett felhőt alakít ki a nyers vasból, egyetlen összehangolt telepítéssel. Ami eddig több hétig tartó feladat volt, ezzel a megoldással mindössze néhány órára zsugorítható. Felhőrendszerek kialakítása a nulláról eddig elképzelhetetlen volt ilyen sebességgel!

 

A legjobb, hogy használhatunk nekünk szimpatikus bevizsgált és ellenőrzött hardvert tartalmaz a kívánt méretben (egyelőre EMC VxRack System 1000). A Cloud Foundation azonban publikus szolgáltatóknál működő rendszereken is használható lesz. A bemutatóból továbbá kiderült az is, hogy már az idén Q3, Q4-től az IBM Softlayer és a VMware vCloud Air is kezelhetővé válik a Cloud Foundation-ből. A VMware zászlóshajó terméke a vSphere – amelynek legújabb, 6.5-ös verzióját vélhetően az októberi, európai konferencián fogják bejelenteni – is bővül néhány hasznos újdonsággal. Bár el kell búcsúznunk a C# vSphere Client-től, de legalább az új verzió már nem flash, hanem HTML5-re íródik, így várhatóan jelentősen gyorsabb és reszponzívabb lesz. Az új verzióban megjelenő titkosított vMotion jelentős előrelépés lesz IT biztonsági szempontból. A vSphere egyik legnagyobb újdonsága a virtuális gépek titkosításának lehetősége lesz. A titkosítás különösen fontos lesz a felhőrendszerek elterjedése miatt, hiszen a VM titkosítását kizárólag a bérlőnek van lehetősége feloldani, a VM-ek belsejébe még a szolgáltató sem tekinthet be. A titkosítást külső KMS adja és az ESXi kiszolgáló végzi. Licensz oldalon is változásra lehet számítani: megszűnik az Enterprise kiadás. Az új struktúrában az Enterprise funkciók bekerülnek a korábbi STANDARD változatba. Jó h ír, hogy a jelenlegi E NTERPRISE licenszeket használó ügyfelek 2016. december 26-ig fél áron frissíthetnek Enterprise Plus-ra. Továbbá fontos megemlíteni, hogy augusztus 24-től megszűnt a vSphere 5.0 és az 5.1-es támogatás, így az ügyfeleknek érdemes 5.5-re vagy 6.0-ra frissíteni.

 

A vCenter területén is hasznos újdonságokra számíthatunk. Skálázási oldalról a mostani 1000host/ 10000VM maximum felugrik 2000host/25000VM-re. Várható továbbá egy Windows vCenter>Appliance vCenter közötti migrációs szoftver megjelenése is, amely képes lesz átemelni minden adatunkat a Windows-os vCenter-ből a mostanra nagyon népszerűvé vált Appliance kivitelbe. Az új vCenter tartalmazni fog egy beépített magas rendelkezésre állást nyújtó cluster funkciót is. A megszokott vSphere Cluster megoldások is frissülnek: a DRS immár a hálózati terhelést is kiegyenlíti, a vSphere HA pedig proaktív módon ellenőrzi a host-ok állapotát és vMotion-t használva kiüríthet egy-egy problémásnak ítélt host-ot is.

 

Kíváncsian várjuk a VMware VMworld 2016 európai konferenciáját is, ahol további virtuális érdekességeket ismerhetnek meg az érdeklődők.

 

A VMworld konferenciáról megjelent cikk mellett további érdekes tartalmakat olvashat magazinunk, a Training Bulletin első számában is.

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár