Vissza

Windows-újrahúzót adott ki a Microsoft

 

A problémára a gyári visszaállítás jellemzően nem nyújt megoldást, mert ilyenkor a telepítő a gyártó által utólag kiegészített Windows lemezképet használja, így a kifogásolt szoftverek újra felkerülnek a gépre. A Microsoft oldaláról letöltött telepítő ("ISO") már jó alternatíva, hiszen mentes mindenféle harmadik féltől származó extrától, viszont a letöltési és telepítési folyamat alapvetően nem az kezdő felhasználóknak van kitalálva.

A Microsoft érezve a bloatware-helyzet súlyosságát (a bejelentés címe is a "friss, tiszta" installálást hangsúlyozza ki), egyelőre csak a Windows Insider programban ugyan, de kiadott egy tovább egyszerűsített telepítőt. Így nem kell letölteni a Media Creation Toolt, és bootolható USB-kulcsot létrehozni stb. – az új telepítő gyakorlatilag ugyanolyan egyszerűen használható, mint a Windows 10 frissítő. Elindítása után első lépésben a licencfeltételeket kell elfogadni, utána pedig csak azt kell kiválasztani, hogy a személyes (tehát a profilunkban tárolt) fájlokat meg kívánjuk-e tartani, vagy nem. Mivel előzetes verzióról van szó, csak legalább 14342-es buildszámú Insider Windows 10-en lehet használni, és a telepítő ennek megfelelően szintén Insider verziót tölt le újratelepítéskor.

 


Ezt követően a telepítő – értelemszerűen – egy teljesen tiszta Windows 10-et húz a gépre. Így azok, akik akarnak, viszonylag könnyedén megszabadulhatnak a nem kívánt gyári szoftverektől, viszont az egyébként használt alkalmazásaikat újra kell telepíteniük. A Windows 10-ben alapban megtalálható appok, például a levelező és az Edge böngésző persze a Microsoft szerint nem számít bloatware-nek, így azok ugyanúgy visszakerülnek a gépre. Fontos viszont kiemelni, hogy ez a módszer a PC-gyártó által szállított drivereket is eltávolítja, és azok automatikusan nem kerülnek vissza a gépre. A Windows Update ebben az esetben tud segíteni, a rendszer automatikusan letölti a friss meghajtó-programokat, igazi probléma csak akkor van, ha pont a hálózati kártya drivere hiányzik a telepítésből - ezt érdemes lehet előre bekészíteni.


Forrás: www.hwsw.hu 

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár