Vissza

Agilis módszerek a gyakorlatban: Scrum és Kanban

Agilis módszerek a gyakorlatban: Scrum és Kanban

Kód: SCRUMKAN
Sample_Kanban_Board.png
Időtartam:2 nap
Nehézségi szint:
 • Kezdő
195 000 Ft
(Bruttó ár: 247 650 Ft)
Kérdésem van!
Képzési forma
Egyedi igények szerint Nyílt
Képzés nyelve-magyar, angol, német
magyar angol német
- + Jelentkezem

Tájékoztató

Az agilis módszerek elterjedése annak köszönhető, hogy a gyorsan változó környezet által felállított kihívásoknak csak  egy szintén gyorsan és hatékonyan változó szervezet tud megfelelni. Ez igaz a fejlesztési projektekre is: komplex és gyors megoldás kell, ami sok esetben nem oldható meg a hagyományos „vízesés” elven működő folyamatokkal.

A tréning során két olyan módszert mutatunk be, amelyek fontosak az agilis fejlesztési projektek során, ezek a Scrum és a Kanban.

Az Agilis működés egyik legfontosabb alapelve az, hogy felismeri és elfogadja, hogy a megrendelő a változó környezethez alkalmazkodva a fejlesztés során meggondolhatja magát a követelményekkel kapcsolatban. A váratlan változások nem mindig kezelhetők könnyen a hagyományos, előzetes tervezési fázison alapuló módszerekkel. Ezért az Agilis megoldások gyakorlati megközelítést választanak, és elfogadják, hogy esetleg nincs lehetőség a probléma teljes megértésére és definiálására. Inkább azt próbálja maximálisan elősegíteni, hogy a megrendelővel együttműködve a csapat gyorsan meg tudja valósítani a funkciókat, és gyorsan tudjon reagálni a változó követelményekre.

Az ehhez szükséges előírásokat és javaslatokat biztosítja a Scrum, ami nem véletlenül a legelterjedtebb agilis szoftverfejlesztési keretrendszer. Köszönhető ez annak is, hogy az Agilis alapelvek elsajátítása után a Scrum szabályainak betartásával nagyon gyorsan lehet sikereket elérni, és nem csak informatikai területen! A bevezetés eredményességéhez az alapok részletes és biztos elsajátítására van szükség. A Scrum ismerete mellett fontos az is, hogy az Agilis gondolkodásmód létrejöjjön, ezáltal teret nyerhessen egy sikeres, az Agilis értékeken alapuló működési mód. Fontos megismerni a kapcsolódó eszközöket és módszereket, mint pl. az automata tesztelés, folyamatos integráció, visszacsatolási körök. A Scrum-on kívül alternatívát jelenthetnek az egyéb agilis keretrendszerek és módszerek, mint a Kanban, Scrumban és az eXtreme Programming, amelyek mind részei a tréningnek.

Azokon a területeken, ahol tényleg nem lehet még egy-két hétre sem előre tervezni, pl. üzemeltetés, ügyfélszolgálat, a Kanban, illetve Scrumban rendszer működtetése lehet a jó megoldás. A Kanban egy olyan vizuális visszajelzési mechanizmusokat megvalósító jelzőrendszer, melynek segítségével nyomon követhetjük a feladatok áramlását és azt, hogy egy-egy lépés mikor készül el, mikor lehet megtenni a következő lépést. Ez akkor csak Post-It cetlik felragasztását jelenti? Korántsem, a Kanban ennél sokkal több, egy valódi folyamatkövető komplett jelzőrendszer.

Fontos és lényeges kiemelni, hogy bár a Scrum elsősorban szoftverfejlesztési projektek során alakult ki, évek óta sikeresen alkalmazzák egyéb termék- vagy szolgáltatásfejlesztési folyamatok során is, a hardverfejlesztésben, sőt az oktatásban is.

A két napos, intenzív tréning szimulációkon és gyakorlati példák által segít a résztvevőknek megérteni, hogyan használhatók fel a mindennapi munkában a Scrum és a kapcsolódó agilis eszközök. Az elméleti tudás átadásán túlmenően a tréner saját gyakorlati, valós tapasztalatait felhasználva mutatja be mindazon módszereket, amelyeket ő is napi szinten évek óta sikerrel alkalmaz.

Tréning célja

A résztvevők megismerik, hogy miért, és hogyan érdemes a kreatív munkát megszervezni - legyen szó akár informatikáról, akár más szakterületről. Az Agilis Alapelvek és értékek mélyebb ismerete segít megérteni, miként biztosít a Scrum keretet ahhoz, hogy csapatban, lelkesen és hatékonyan a lehető legnagyobb értéket hozzuk létre ügyfeleink számára. A gyakorlatok során a résztvevők megtapasztalhatják, milyen tipikus buktatói vannak a különböző Agilis keretrendszerek alkalmazásának, illetve, hogy miért érdemes ezek szabályait betartani. Új tudással és tapasztalattal felvértezve más szemmel tekinthetnek jelenlegi munkafolyamataikra.

Kinek ajánljuk

 • Informatikai és más területek vezetőinek és projektvezetőinek, fejlesztőknek, akik alkalmazni szeretnék az agilis módszereket.
 • Azoknak, akik már alkalmazzák a Scrumot és vagy a Kanbant, de a siker érdekében szeretnének jobban elmélyülni a témában.

Szükséges előképzettség

 • Nincs, minden fejlesztéssel (és nemcsak szoftverfejlesztéssel!) foglalkozó résztvevőt várunk szeretettel!

Tematika

 • Folyamatok összetettsége – miért van szükség az Adaptív módszerekre
 • Az Agilis Kiáltvány és az Agilis Alapelvek
 • Agile vs. Waterfall működési modell
 • A Scrum keretrendszer
  • szerepek (Dev. Team, Product Owner, Scrum Master)
  • ceremóniák (Planning, Review, Retro, Daily Scrum)
  • készítmények (Product Backlog, Sprint Backlog, Product Increment)
 • Scrum szimulációs gyakorlat
 • Bevált technikák és kiegészítő elemek
 • Becslés – előrejelzés - mérés
 • User Story, StoryPoint, Planning Poker
 • Az Agilis működés kiterjesztése sok-csapatos projektekre (skálázási alternatívák)
 • Lean alapok
 • A Kanban keretrendszer
 • Kanban szimulációs gyakorlat
 • Scrumban

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár