Vissza

DevOps szimuláció

DevOps szimuláció

Kód: DevOpsSZIM
devops.jpg
Időtartam:1 nap
Nehézségi szint:
 • Kezdő
Érdeklődjön
Kérdésem van!
Képzés nyelve
Angol Magyar
Képzési forma
Egyedi igények szerint

Tájékoztató

 • A DevOps szimuláció egy olyan interaktív, egyéni teljesítményt is igénylő workshop, amelyen keresztül tudatosítható a DevOps alkalmazásából eredő üzleti érték. A szimulációs eseményen való részvétel elősegíti a DevOps megközelítésre való átállást vállalati szinten; a DevOps téma iránt szkeptikus munkatársak meggyőzésével is.

  A szimulációban egy DevOps változás/változtatás esetet képezünk le, amelynek kihívásai egyértelmű és nyílt kommunikációval oldhatóak meg. Ez nemcsak a csapattagok munkahelyzeti kommunikációjának minőségét növeli, hanem arra is rámutat, hogy a fejlesztői és üzemeltetői oldal munkatársai képesek közösen jó hatékonysággal együtt csapatként dolgozni az üzleti oldal irányvonalai és az ügyfél igényei mentén.

  Ez a DevOps szimuláció 2017-ben a Computing Magazine által meghirdetett DevOps Excellence Awards-on szimulációs tréning esemény szolgáltatások kategóriában első díjat nyert.

Termékleírás

A DevOps szimuláció 3 körből, azaz 3 Kolb féle tapasztalati-tanulási ciklusból áll. Ennek alapján a körök felépítése ilyen: tapasztalás a játék során… > a történtek áttekintése… > értékelés, fejlesztési lehetőségek számbavétele… > megoldások, módosítások kiválasztása… > … .

Kör 1 –  A szimulációban mindenki elfoglalja a szerepköri pozícióját, megismeri feladatait és kapcsolatait a szervezeten belül. Majd elindul a játék és felmérjük, hogy így mennyire képes a szervezet megfelelni a funkcionális és teljesítménybeli követelményeknek. Ebben a körben jellemzően hatékonyságról még nem beszélhetünk.

A kör elnevezése nem véletlenül „káosz kör”!

Kör 2 – Ebben a körben az ügyfél oldai is felismeri, hogy mely pontokon lehet hatással a folyamatra, ezért észszerűbb igényekkel állhat elő az üzleti oldallal való egyeztetéskor. A tervezés és végrehajtás során munkafolyamatok jobban szervezettek mint korábban: a feladatok priorizáltak és a folyamat egésze nyomon követett. Az incidenseket a játékosok korábban észlelik és a tapasztalatokból eredő tudás alapján könnyebben is oldják meg. A kulcsszó: „fejlődés”!

Kör 3 – A DevOps fontos elemei az automatizálás és a virtualizáció alkalmazása, amelyek ebben a körben kerülnek alkalmazásra. Ezek által nemcsak több kiadást hoz létre illetve javítást végez el a szervezet és ezeket megbízható, hanem stabil és jó minőségben. A technikai feladatok „silóit” sikerül teljesen ledolgozni és a terhelés egyenletesebbé válik. A csapatok magabiztosan tudják a feladataikat és azt is, hogy csapatként és egyénként mivel és hogyan járulnak hozzá a sikeres folyamathoz. Más szóval a szervezet működése, a folyamat egésze minden szinten optimalizált.

Címszavakban, a résztvevők a következőeket sajátítják el:

 • Hogyan növelik a szoftverfejlesztési ciklus hatékonyságát és biztosítja a szoftver kiadások stabil minőségét a DevOps megközelítés technikai megoldásokat érintő elemei
 • Hogyan menedzseljük DevOps-szal jobban a folyamatban lévő munkákat (work-in-progress)
 • A szervezet hogyan kapacitál többet abból, ha megfelelő eszközöket használ és célirányos automatizált megoldásokat hoz létre?
 • Kiemelten fontos a rendszerszemléletű megközelítés és a „silószerű” formába tömörülő backlog feladathalmaz lebontása a hatékonyság szempontjából.
 • Hogyan biztosíthatjuk egyszerre a minőséget és a gyorsaságot az ügyféloldalnak.
 • A legfontosabb : a DevOps kultúrában működő sikeres szervezet gondolatához való elköteleződés.

A szimuláció teljesítményéről a résztvevők játék-teljesítmény jelentést kapnak

Kiknek ajánljuk

A DevOps szimulációt olyan vállalati csapatoknak ajánljuk, ahol a DevOps megközelítés bevezetésén, fenntartásán vagy megerősítésén dolgoznak vagy tervezik azt.

A DevOps szimulációban szerzett tapasztalatokból mindenki nyerhet, aki IT menedzsmenthez kötődő, üzemeltetési, fejlesztői vagy támogató munkakörökben dolgozik és kipróbálná a DevOps megközelítés alkalmazását gyakorlatban: akár már Scrum háttérrel, agilis végrehajtás alapokkal vagy lean tapasztalattal rendelkezők.

Szükséges előképzettség

IT üzemeltetési, fejlesztési és folyamatszervezési tapasztalattal vagy ismeretekkel rendelkező csapatokat, egyéneket, IT menedzsereket (scrum master, product owner és hasonlóak) várunk.
A szoftver angol nyelvű, ezért a DevOps, Scrum, ITSM és agile vagy a lean menedzsment témakörökben használt angol kifejezések beazonosításának képessége szükséges. Az alapfokú angol nyelvismeret előnyt jelent.

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár