Vissza

Microsoft SQL Server 2016 BI újdonságok

 

Analysis Services: Tabuláris fejlesztések

Az SQL Server Analysis Services (SSAS) 2016-os verziója – az eddigi trendeknek megfelelően – a Tabular Mode-ban telepített instance-ok esetén hoz jelentősebb változásokat. A multidimenzionális telepítési mód változásai sem számukban, sem jelentőségükben nem érik utol az újabb (Tabular) mód újdonságait, ezért ez az összefoglaló is erre fókuszál.

Több adatforrás DirectQueryben

Az SQL Server korábbi verzióival DirectQuery módban létrehozott modellek csak SQL Server adatbázissal működtek. Az új verzióban már dolgozhatunk Azure SQL Database, Analytics Platform System, sőt Oracle és Teradata adatforrásokkal is.

Adatmodellezés DirectQuery adatforráson

Egy adatmodell elkészítése során kötelező beimportálni a forrásadatot, ez nagyobb adatmennyiségek esetén pedig előkészítő munkára ítélt minket. Viszont az SQL Server 2016-os verziójától DirectQuery módban már nem lesz ilyen plusz feladatunk: elkészíthejük az adatmodellt pusztán a forrásadat metaadatai felhasználásával is.

Kalkulált táblák

A kalkulált táblák készítésének lehetősége az SQL Server 2016-os verziójában jelenik meg, amit egy DAX-kifejezéssel valósíthatunk meg. Ez a funkcionalitás kiváló megoldást nyújthat prototípusok elkészítésére, dátumtáblák létérehozására, vagy role-playing dimenziók szétbontására és egyszerűbb modellezésére.

Kétirányú cross-filtering

Egy várva várt funkció, amely az egymással kapcsolatban álló adattáblák kétirányú szűrését, valamint a many-to-many típusú kapcsolatok modellezését teszi lehetővé. Jóval kevesebb distinct count használat, így áttekinthetőbb adatmodell lett az eredménye. Talán ez az egyik legnagyobb előrelépés a tabuláris módú modellek esetén.

 

 

A képletszerkesztő fejlesztései

A képletszerkesztő az eddigi sima szövegdoboz helyett végre jó pár kényelmi és vizualizációs újdonságot mutat be, ami minden fejlesztést felgyorsít.

Új DAX függvények

Az már nem is számít óriási újdonságnak, hogy egy újabb SQL Server verzió megjelenésével majd’ 60 újabb elemmel bővült a DAX egyébként is impresszív méretű függvénykészlete. Természetesen az újak között javarészt matematikai és statisztikai jellegű függvények szerepelnek, de adathalmazokra vonatkozó műveletek is szép számmal érkeztek az SQL Server 2016-os verziójával.

DAX változók

A kódrészletek újrafelhasználhatóságát növeli a változók fogalmának bevezetése a DAX nyelvbe. Természetesen a megírt kód áttekinthetősége is javult, és ezáltal karbantartása is kevésbé időigényes, de az igazi előny a lekérdezési teljesítményre gyakorolt kihatás, mert azonos kódrészletek ereményeit nem kell szükségtelenül újraszámoltatni.

 

Reporting Services: Riporting fejlesztések

A riportok fejlesztői számára az SQL Server 2016 Reporting Services egy modernebb fejlesztői környezetet, két új vizualizációs komponenst és a paraméterek elrendezési lehetőségét nyújtja. Ezen felül viszont egy teljesen új fejlesztői környezet is megjelenik a mobileszközökön megjelenített riportok támogatásához. A felhasználókat pedig egy alapos (és valljuk be, valójában rég időszerű) ráncfelvarráson átesett webes portál várja, amely mind az újabb böngészőket, mind a mobileszközöket támogatja.

Mobileszközökre optimalizált riportok

2015 elején a Microsoft felvásárolta a Datazen Software-t, hogy a riportokat könnyebben mobileszközökre juttassák, azok méretétől és operációs rendszerétől függetlenül. Három tartalomtípus (content type) van már az SSRS 2016-ban:

 • az eddig is elérhető riportok új neve „paginated reports”, ezek az esetleg több lapból álló, desktopokon futtatott riportok körét fedik le, precíz kontrollal az elrendezésre, megjelenésre, exportálásra. Ez a riporttípus a mai napig népszerű. Ehhez adta még a következőket a Microsoft:
 • Mobil riportok: ez a tartalomtípus a kisebb méretű érintőképernyőkre optimalizált, könnyen olvasható és tartalom szempontjából nem túlzsúfolt riportok megvalósításához ajánlott.
 • KPI-ok: ez a legegyszerűbb információtartalommal rendelkező vizualizáció, jellemzően egy kulcsmutató értékét és trendjét mutatja meg.

Új adatvizualizációs komponensek: Tree map és Sunburst

Ehhez az újdonsághoz nem kell sokat hozzáfűzni, minden újabb adatvizualizációs eszközben szerepelnek ezek az elemek, az SSRS-ből sem maradhatnak ki:

 

 

Paraméterek pozicionálása

Régi kérést teljesített a Microsoft, amikor a paraméterek elhelyezésének lehetőségein javított.

Mobile Report Publisher

A Datazen felvásárlásával a Microsoft egy egész eszközkészletet nyert mobileszközön futtatott riportok támogatásához SSRS-ben. Aki már látta a Datazen Publishert (esetleg a HUG-MSSQL egy meetupján), annak ismerős lesz a Mobile Report Publisher, ami kifejezetten a mobil riportok elkészítésre használatos.

Modern felület

Nos, így néz ki az új webes portál:

 

 

Ezen a képen egyidejűleg láthatók KPI-ok (felső sorban a három színes téglalap), mobil riportok (középső sor 5 dashboardja), illetve a lapozható riportok ikonjai (alsó sorban a két riportikon).

PowerPoint kimenet

A Reporting Services 2016 már PowerPoint formátumba is tudja exportálni riportjainkat. Itt elég sok mindenre oda kell figyelnünk majd, lévén a HTML és a OpenXML szabvány PresentationML specifikációi azért jócskán eltérnek egymástól.

 

Master Data Services

A Master Data Services 2016 változásait főként a megnövekedett teljesítmény és az új elemeket felvonultató biztonsági modell adják.

Teljesítménynövekedés

Nem csak a szerveroldali komponens, hanem az Excelben használható add-in komponens teljesítménye is javítva lett: ez lecsökkent adattöltési időkben és nagyobb entitások kezelésének képességében jelentkezik.

Adatbázisoldalon a következőket vetették be:

 • az Enterprise Edition miatt elérhető adattömörítést
 • két új SQL Server Agent jobot, amely a naplót és az indexeket tartja kordában és karban
 • saját (nonclustered) indexek létrehozásához egy új felületet

A webkiszolgálón az IIS Dynamic Content Compression feature-jét automatikusan bekapcsolt állapotban találjuk az új verzió telepítése után. Ez a kliens add-in és az MDS közötti hálózati forgalom csökkentésével segít javítani az összteljesítményen.

Biztonsági változások

Az új verzióban jóval finomabb (entitás) szinteken lehet adminisztratív jogosultságot adni felhasználóinknak. Minden egyéb részlet itt található.

 

Integration Services

Régi-új transzformációk

A Balanced Data Distributor és a Data Streaming Destination nevű komponensek, amelyek eddig külön letölthetőek voltak, bekerültek a telepítőcsomagba.

SSIS Catalog

Az SSISDB támogatja

 • az inkrementális package deploymentet
 • az Always On-t
 • az Always Encrypted-et

Upgrade: ha az SSISDB (az SSIS Catalog adatbázisa) Always On Availability Group része, az upgrade leáll és figyelmezteti az adminisztrátort, hogy ki kell venni az AG-ből, mielőtt újra próbálkozhat.

Adatforrások

Az Integration Services 2016-ban a következő adatforrásokat is használhatjuk már:

 • OData v3 és v4
 • Excel 2013 és 2016
 • Hadoop Distributed File System
 • SAP BW

Fejlesztés

Az SSDT egyidejűleg támogatja az SSIS 2016-os, 2014-es és 2012-es verziókat. Ez nagyon jó hír minden BI fejlesztőnek, különösen azoknak, akik nem csak az SSDT miatt használnak Visual Studiot.

 

Nos, a többiről vagy a részletekről a SelectED konferencián a Számalk Training Centerben, valamint az általunk az őszi időszakban indított Updating Your Skills to SQL Server 2016 (kód: 10986) tanfolyamokon a gyakorlatban is megtanulhatja az SQL Server 2016 újdonságainak használatát


Szerző: Horváth Zoltán

 

Tanfolyami naptár