Vissza

Mik a gyakori hibák az agilis módszertan használatában?

Nézzük…

 • Szent Grálnak tekintik
 • Nem alakul ki az agilis gondolkodásmód
  • Az alapelveket érezni kell, nem csak vakon a Scrum-ot követni
 • Ha elhagysz az alapelvekből, akkor elveszítheted az agilitást, például
  • “Főnök” beállítottságú Scrum Master
  • Sprintek folyamatos törése
  • Gyakori visszajelzések hiánya
  • Megrendelőivisszajelzés kihagyása
 • Elvesznek a különböző értelmezésekben
  • Ez nem egy szabvány, hanem egy útmutató
  • A Scrum maga is egy keretrendszer, amibe bele kell illeszteni a cég, a csapatok és az ügyfél működését

Scrum oktatónk ,Borsós Gyula  a 2 napos tréning alatt megmutatja, hogy ezeket a hibákat hogyan tudjuk kikerülni, valaminthogyan tudjuk a gyakorlatban használni a Scrum keretrendszert és az agilis szokásokat.

A Scrum manapság a legnépszerűbb agilis megközelítésű szoftverfejlesztési módszertan, nem csoda, hiszen az agilis alapelvek elsajátítása utána a Scrum alkalmazásával könnyen és hamar sikereket érhetünk el.

A bevezetés sikerességéhez az alapok biztos és részletes ismeretére van szükség, de a Scrum mellett fontos maga az agilis szoftverfejlesztés iránti igény és motiváció ismerete is. Emelett ajánlott a rengeteg kapcsolódó témakör és eszközrendszer, módszer elsajátítása, mint az automata tesztelés, folyamatos integráció, visszacsatolási körök. A Scrum mellett pedig alternatívát kínálnak az egyéb agilis módszerek, mint a KanBan, ScrumBan és az Extreme Programming, amelyek mind terítéken lesznek tréningünkön.

 

Oktatónk bemutatása :

Több mint 12 éve foglalkozom vezetőként Agilis módszertannal,jelenleg is Scrum Master-ként dolgozom.Nemzetközi cégeknél sikeresen alakítottam ki és vezettem több különböző méretű, működésű és változatos keretrendszereket használó csapatokat (Scrum, Kanban, Scrumban). Kiemelném a felsővezetés, valamint a kapcsolódó részlegek bevonását abba a folyamatba, hogy a fejlesztő csapatok működését megértésék, a módszertan értékeit felismerjék.

Tapasztalatot szereztem arról hogyan tudja egy cég, részleg vagy csapat a “nulláról” bevezetni az agilis fejlesztést, és arról is hogy egy már agilisan működő csapat, amelyik úgy tűnik már elérte a határait, tovább tudjon fejlődni. Mindennapi munkám során több Scrum csapat együttes működésének összehangolásában is részt veszek.

Maguk a projektek, amiken vezetőként dolgoztam igen változatosak, mind domain, stack, méret és életciklus terén is. A különböző csapatokkal és projektekkel változatos és egyedi kihívásokat kellett leküzdenem, amely során tapasztalatot szereztem az agilitás különféle alkalmazásaira.

(Borsós Gyula-Scrum Agilis módszertan oktató)

 

Bővebb információ a 2 napos tanfolyamról: https://szamalk.hu/scrum-training-scrumtr

 

Számalk Zrt.

Hírlevél feliratkozás

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom, feliratkozom a Számalk hírlevelére.

Tanfolyami naptár